dissabte, 18 de maig del 2013

El GEIF rep formació en prevenció d'incendis forestals

El GEIF motiva cada any els seus membres perquè obtinguin la formació necessària per saber-se afrontar de la millor manera a les tasques de vigilància i prevenció i extinció d'incendis. Per això, voluntaris d'aquest grup han assistit un cop més als cursos que organitza l’Àrea bàsica del Cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès amb la col·laboració d'altres cossos i entitats amb competències en aquesta matèria. El cicle formatiu va tenir lloc els matins dels dissabtes 13, 20 i 27 d'abril i 4 de maig al Local Social Rossendo Montanér, a Sant Miquel d'Olèrdola. Es dirigia als voluntaris de les ADF i/o membres de les entitats locals (regidors, tècnics, policia local, etc)

Raimon Mestres, agent rural de Vilafranca -i també president del GEIF-, l'encarregat d'organitzar i impartir aquests cursos, valora el resultat del cicle formatiu com a "molt bo", doncs hi va haver una participació d’unes 90 persones. Els assistents provenien bàsicament de les comarques de l’Alt i Baix Penedès, del Garraf i algú de l’Anoia i del Baix Llobregat.

Els agents de l’Àrea bàsica del Cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès organitzen aquestes jornades formatives davant "la problemàtica de gestió" que es troben "en els treballs que es realitzen en el medi natural per part de les administracions locals i entitats col·laboradores". És per això que creuen que "cal fomentar  els seus coneixements basics sobre aquest àmbit, per tal de millorar resultats en la seva participació i complicitat".

El primer curs va ser el de Prevenció dels incendis forestals, amb dues parts, la primera de les quals més bàsica, en la qual es van parlar de punts tan importants com la problemàtica dels incendis forestals, la prevenció, coneixement bàsic del foc, la vigilància, la intervenció immediata, l’extinció, mesures de seguretat i com evitar atrapaments. 

La segona part del curs de prevenció d'incendis era més avançada i dirigida especialment a membres de les entitats locals de la comarca de l’Alt Penedès, i membres de les ADF de la Federació Penedès-Garraf que tinguessin responsabilitats o gestionessin activitats que puguessin afectar el medi natural. Es va parlar de valoració de risc d’un incendi, prioritzar els treballs, coordinació d’efectius, coordinació amb Bombers, retens, simuladors de com afrontar un incendi, investigació de les causes, evacuació o confinament de zones habitades i accidentats, 
entre altres aspectes.

L'últim curs era sobre Usos i activitats en el medi natural, concretament sobre treballs silvícoles, planificació urbanística, arranjament i construcció d’infraestructures, activitats lúdiques, tramitació d’autoritzacions, especies protegides, espais naturals, legislació, plans d’emergència, patrimoni arqueològic i abocaments.

Aquest cicle formatiu s'ha fet amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, del Consell comarcal de l’Alt Penedès, de la Federació d’ADF Penedès-Garraf i de les ADF del Monjos, Olèrdola, Castellví de la Marca, Sant Pere de Ribes, Canyelles i del GEIF en els exercicis de pràctiques d’extinció, pels quals va portar un dels seus camions cisterna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada