dilluns, 27 de maig del 2013

ENCÉN LA FLAMA (preventiva)



El passat 25 de maig, el GEIF va participar a la Rambla Sant Francesc de Vilafranca del Penedès a l'acte "Encén la flama".

Aquest acte, consistia en l'encesa de 3.000 espelmes al mig de la rambla que dibuixaven una estelada gegant.
Aquest esdeveniment estava organitzat per l'ANC d'Alt Penedès, amb la col·laboració de les ANC de Vilafranca del Penedès, d'Avinyonet del Penedès, de Font-Rubí, de Sant Sadurní, de la Granada, de Sant Quintí de Mediona i de Sant Cugat Sesgarrigues.
El GEIF hi va fer acte de presència com a servei preventiu, ja que es considerava una activitat amb foc. 





diumenge, 26 de maig del 2013

DINAR FEDERACIÓ


Un any més, el GEIF hem participat en el dinar de la Federació Penedès-Garraf, aquest any a Sant Llorenç d'Hortons.


Durant el dinar s'ha fet l'exposició de les fotografies presentades al concurs de fotografia de la Federació i desprès del postre
,  s'ha fet l'entrega de premis del 1er Concurs de fotografia d'ADF de Catalunya.

Donar l'enhorabona a tots els participants i a tots els guanyadors, especialment al Jaume Armengol, membre del GEIF que ha guanyat el premi a la catagoria de prevenció d'incendis i del qual ha fet un donatiu a l'entitat. Moltes felicitats i gràcies! De ben segur ho aprofitarem!












dissabte, 18 de maig del 2013

El GEIF rep formació en prevenció d'incendis forestals

El GEIF motiva cada any els seus membres perquè obtinguin la formació necessària per saber-se afrontar de la millor manera a les tasques de vigilància i prevenció i extinció d'incendis. Per això, voluntaris d'aquest grup han assistit un cop més als cursos que organitza l’Àrea bàsica del Cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès amb la col·laboració d'altres cossos i entitats amb competències en aquesta matèria. El cicle formatiu va tenir lloc els matins dels dissabtes 13, 20 i 27 d'abril i 4 de maig al Local Social Rossendo Montanér, a Sant Miquel d'Olèrdola. Es dirigia als voluntaris de les ADF i/o membres de les entitats locals (regidors, tècnics, policia local, etc)

Raimon Mestres, agent rural de Vilafranca -i també president del GEIF-, l'encarregat d'organitzar i impartir aquests cursos, valora el resultat del cicle formatiu com a "molt bo", doncs hi va haver una participació d’unes 90 persones. Els assistents provenien bàsicament de les comarques de l’Alt i Baix Penedès, del Garraf i algú de l’Anoia i del Baix Llobregat.

Els agents de l’Àrea bàsica del Cos d’Agents Rurals de l’Alt Penedès organitzen aquestes jornades formatives davant "la problemàtica de gestió" que es troben "en els treballs que es realitzen en el medi natural per part de les administracions locals i entitats col·laboradores". És per això que creuen que "cal fomentar  els seus coneixements basics sobre aquest àmbit, per tal de millorar resultats en la seva participació i complicitat".

El primer curs va ser el de Prevenció dels incendis forestals, amb dues parts, la primera de les quals més bàsica, en la qual es van parlar de punts tan importants com la problemàtica dels incendis forestals, la prevenció, coneixement bàsic del foc, la vigilància, la intervenció immediata, l’extinció, mesures de seguretat i com evitar atrapaments. 

La segona part del curs de prevenció d'incendis era més avançada i dirigida especialment a membres de les entitats locals de la comarca de l’Alt Penedès, i membres de les ADF de la Federació Penedès-Garraf que tinguessin responsabilitats o gestionessin activitats que puguessin afectar el medi natural. Es va parlar de valoració de risc d’un incendi, prioritzar els treballs, coordinació d’efectius, coordinació amb Bombers, retens, simuladors de com afrontar un incendi, investigació de les causes, evacuació o confinament de zones habitades i accidentats, 
entre altres aspectes.

L'últim curs era sobre Usos i activitats en el medi natural, concretament sobre treballs silvícoles, planificació urbanística, arranjament i construcció d’infraestructures, activitats lúdiques, tramitació d’autoritzacions, especies protegides, espais naturals, legislació, plans d’emergència, patrimoni arqueològic i abocaments.

Aquest cicle formatiu s'ha fet amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola, del Consell comarcal de l’Alt Penedès, de la Federació d’ADF Penedès-Garraf i de les ADF del Monjos, Olèrdola, Castellví de la Marca, Sant Pere de Ribes, Canyelles i del GEIF en els exercicis de pràctiques d’extinció, pels quals va portar un dels seus camions cisterna.

diumenge, 5 de maig del 2013

El GEIF ajuda els alumnes del CEIP Les Cometes, de Llorenç del Penedès, a netejar un bosc

El GEIF ha volgut participar en les activitats que s'han dut a terme al CEIP Les Cometes, de Llorenç del Penedès, per celebrar el 10è aniversari que fa que l'escola  posseeix el distintiu d'Escola Verda. Més enllà de línia d'actuació en la prevenció i extinció d'incendis, el grup de voluntaris ha col·laborat en la neteja del bosc del costat de la Granja Montserrat, a la carretera que va a La Bisbal del Penedès. L'activitat ha tingut lloc el 2 de maig al matí i l'han dut a terme els alumnes del cicle mitjà. Ha estat un primer contacte amb les escoles, on es vol continuar col·laborant per conscienciar des que s'és petit de la importància de respectar la natura.





















Els nens i nenes s'han vist molt motivats per la presència dels membres del GEIF, que han anat a l'escola amb un dels camions que tenen. En una xerrada prèvia només arribar al bosc, asseguts en una rotllana, han fet un repàs del sistema de reciclatge que utilitzarien en la recollida dels residus i les mestres han repartit bosses d'escombraries per a tothom: blaves pels papers, grogues pels plàstics i blanques (a falta de negres) pel rebuig. Al costat d'uns contenidors que hi havia allà mateix el bosc han apilat la runa perquè la brigada de l'ajuntament se l'endugués i en un altre punt han acordat deixar-hi el vidre.

Els alumnes, les professores i els voluntaris del GEIF s'han involucrat de valent des del principi en la tasca de deixar el bosc net. S'han enfundat els guants i s'han posat a treballar mans a l'obra, engrescats en la feina amb bon humor. El GEIF ha ajudat en la neteja i ha resolt dubtes sobre on llençar cada brossa. Tothom s'ha sorprès i indignat amb la gran quantitat de deixalla que hi havia. En una hora i quart n'han trobat una pila: des d'una sabata a rajoles, passant per roba, ampolles de plàstic, de metall, una garrafa de plàstic o totxos i un moble sencer. Als nens els cridaven molt l'atenció els esquelets de conill, que el GEIF els ha recomenat enterrar com a matèria orgànica. 

No ha faltat qui aprofités l'ocasió per collir algun espàrrec, sense perdre de vista l'objectiu que tenien entre mans i que han aconseguit amb èxit: deixar el bosc net. Com a premi, els nens i nenes han pogut enfilar-se dalt del camió per conèixe'l des de dins. Ha estat una forma rodona d'acabar l'activitat. Les mestres han estat molt agraïdes al GEIF pel seu suport. La Paquita Sangüesa, professora de l'escola i responsable de les accions que s'hi fan com a Escola Verda, ha afirmat que la presència del grup de defensa forestal ha provocat un impacte molt positiu per transmetre la importància de cuidar el medi ambient. El director del centre, Albert Rovira, també ha destacat que ha estat una "experiència bona en diferents sentits", sobretot per la "gran motivació que ha suposat la presència del GEIF, que a més a més han vingut amb el camió i hi ha deixat pujar els nens i nenes". 


El director de Les Cometes ha obert les portes a futures col·laboracions amb el GEIF: "Si sorgeix l'oportunitat, ja els he dit que podem tornar a col·laborar". En el mateix sentit, l'Oriol Rius, un dels tres voluntaris que han participat en la neteja del bosc, ha manifestat a l'acabar l'activitat que "acostar-se als nens i nenes a l'escola és una manera molt efectiva de conscienciar-los ben aviat de no embrutar el medi natural". 



Els alumnes del cicle mitjà han tornat a l'escola a peu igual com han anat al bosc, molt satisfets de l'experiència viscuda. A l'arribar, s'han fet una fotografia de grup amb els membres del GEIF i han fet un aplaudiment final amb ells per la feina realitzada entre tots, abans de tornat a l'aula i seguir treballant els valors de l'Escola Verda.